Anastylosis

The use of anastylosis as a restoration method had already been applied to many Javanese temples and was familiar to the Archaeological Service. The idea behind the method was to reconstruct a collapsed building using its original stone and to limit the use of new material, which was only used if required from a structural point of view. In the case of the Singosari temple, the foundations needed strengthening, meaning that the temple had to be dismantled completely. The stones were removed layer by layer and numbered. Architectural components that had already fallen down, or had been removed, were gathered together and classified according to their shape and ornamentation. The first trial restorations were made on the ground. When they appeared to be satisfactory, the stones were placed back in their original place. The base, the temple body and the ground floor of the temple were reconstructed without major difficulty. However, for the roofs over the alcoves and the upper part of the main chamber, too few original stones remained. It was decided not to continue with the restoration of these parts and to cover the main temple chamber with concrete slabs to prevent rain from damaging the structure.